D&B upozorava na sve veću nemogućnost otplate kredita u Srbiji

Bez autora
Jul 01 2010

Medjunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (D&B) ocenila je danas da sve veća nemogućnost firmi i građana da otplaćaju kredite može uticati na kreditni rizik Srbije.U julskom izveštaju Den i Bredstrit je zadržao Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Prema dvogodišnjoj prognozi D&B, ključni rizici u Srbiji potiču od kontinuiranih negativnih efekata ekonomske krize, jer će rast biti usporen ove i naredne godine, i povećanja insolventnosti.

D&B upozorava na sve veću nemogućnost otplate kredita u SrbijiMedjunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (D&B) ocenila je danas da sve veća nemogućnost firmi i građana da otplaćaju kredite može uticati na kreditni rizik Srbije.

U julskom izveštaju Den i Bredstrit je zadržao Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, navodi se u saopštenju bonitente kuće Rating, zastupnika D&B za Srbiju.

  Prema dvogodišnjoj prognozi D&B, ključni rizici u Srbiji potiču od kontinuiranih negativnih efekata ekonomske krize, jer će rast biti usporen ove i naredne godine, i povećanja insolventnosti.

Precizira se da će povećanje nemogućnosti plaćanja smanjivati kapitalne resurse banaka i indirektno uticati na kreditni rizik zbog podjednake nezaštićenosti od devizne izloženosti firmi i građana.

D&B navodi da je oprezan regulatorni pristup postavio srpski bankarski sistem u jaku poziciju ali da pravila, poput visoke obavezne devizne rezerve koja bankama povećava troškove finansiranja, teraju privredu da pozajmljuje od stranih matičnih banaka.

Smanjenje obavezne rezerve banaka doprinelo bi limitiranju posredničke uloge stranih matičnih banaka i povećanju efikasnosti monetarne politike, navodi se u saopštenju. Time bi se pak povećala sposobnost banaka u zemlji da pozajmljuju, što bi pozitivno delovalo na sektor poslovanja.

D&B navodi da MMF u međuvremenu upozorava da mehanizmi restruktuisanja duga u zemlji nisu dovoljni da bi se izborili sa povećanim poremećajima uočenim kod privrednih subjekata.

MMF takođe ukazuje da je odluka NBS o ublažavanju pravila za podsticanje reprogramiranja duga obezbedila prostor za predah, ali da su neophodni dodatni podsticaji koji bi podržali proceduralna rešenja uz pojednostavljenje procesa aukcija i izvršnih postupaka.

Povećanjem opcionih mogućnosti za poverioce i dužnike poboljšala bi se likvidnost tržišta na srednji rok, ocenjuje MMF.

Niži rejting od Srbije u regionu ima samo Bosna i Hercegovina sa rejtingom (DB6a). Najveći i dalje ima Slovenija (DB2c), a slede Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b).

Rejting koji D&B dodeljuje određenoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Kriterijumi D&B u odredjivaju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni, makroekonomski i spoljni rizik, pri čemu je rizičnost podeljena u sedam nivoa, a svaki nivo u četiri kvartala.

Međunarodna kompanija Dan i Bredstrit, sa sedištem u SAD, prva je i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovana pre više od 160 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik